Mara Lezama, guvernör i Quintana Roo, gav påven Franciskus en miniatyrmodell av Mayatåget, ett infrastrukturprojekt i Mexiko, officiellt känt som ”Tren Maya” och bad honom att välsigna megaprojektet som kommer att invigas den 15 december.
Detta hände förra onsdagen i Vatikanen, där påven förrättade en allmän audiens. Dessutom gav delstatsguvernören påven ett brev från president Andrés Manuel López Obrador.”Med djup känsla, på uppdrag av Mexikos regering, delade jag med påven Franciskus ett budskap om tillgivenhet och broderskap å mexikanernas vägnar, ett brev från vår president, Andrés Manuel López Obrador och hälsningar från folket i Quintana Roo”, delade Lezama på sitt officiella X-konto.
”Jag gav henne en representation av ett Maya-tåg, tre dagar före invigningen, samt en duk handbroderad av kvinnor från Maya-zonen i Tulum, som representerar kultur, värdighet och den sociala rättvisa som vi arbetar för i QuintanaRoo. Hans Helighet sände välsignelser och hälsningar till det goda folket i Mexiko!” står det i meddelandet som följer med en video från mötet.
Mayatåget är ett stort infrastrukturprojekt i Mexiko, officiellt känt som ”Tren Maya” på spanska. Det är ett föreslaget järnvägssystem som syftar till att förbinda olika turistmål och städer i den södra delen av Yucatanhalvön i Mexiko. Projektet syftar till att öka turismen, stimulera ekonomisk utveckling och förbättra transportförbindelserna i regionen.
Den föreslagna rutten för Maya-tåget förväntas täcka cirka 1 500 kilometer och passera genom flera stater, inklusive Quintana Roo, Yucatan, Campeche, Tabasco och Chiapas. Den är utformad för att ge tillgång till populära turistmål som Cancun, Tulum, Playa del Carmen och Palenque, bland andra.
Projektet har genererat både stöd och kontroverser. Anhängare hävdar att det kommer att stimulera ekonomisk tillväxt och jobbskapande, medan kritiker uttrycker oro över dess miljöpåverkan, potentiella fördrivning av ursprungsbefolkningar och dess totala kostnad och finansiering.
Mayacivilisationen var en forntida mesoamerikansk civilisation som existerade i det som nu är dagens Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras och El Salvador. Mayacivilisationen är känd för sina komplexa samhällen, avancerad arkitektur, konst, matematik, astronomi och hieroglyfiska skriftsystem.
Några punkter om Maya-civilisationen i Mexiko:
Plats
Hjärtat av den forntida Maya-civilisationen låg i den södra delen av Mexikos Yucatanhalvön, som omfattar områden som dagens Quintana Roo, Yucatan och Chiapas.
Städer och arkitektur
Mayaindianerna byggde många imponerande städer och ceremoniella centra, av vilka många nu är arkeologiska platser. Kända mayastäder i Mexiko är Tikal, Palenque, Calakmul, Uxmal och Chichen Itza. Dessa städer hade anmärkningsvärda pyramider, tempel, bollplaner och komplex stadsplanering.
Skriftsystem
Mayaindianerna utvecklade ett sofistikerat hieroglyfiskt skriftsystem, som är ett av de få helt dechiffrerade forntida mesoamerikanska skriftsystemen. Det gjorde det möjligt för dem att registrera historiska händelser, astronomiska observationer och mer.
Matematik och kalender
Mayaindianerna var skickliga matematiker och astronomer. De utvecklade ett komplext kalendersystem, inklusive den berömda kalendern med den långa räkningen, som markerade viktiga tidsperioder och händelser. Deras förståelse för astronomi gjorde det möjligt för dem att skapa exakta kalendrar och anpassa sina strukturer till himmelska händelser.
Jordbruk
Mayaindianerna utövade avancerade jordbrukstekniker, inklusive odling av majs, bönor och squash. De byggde också bevattningssystem och terrasserade fält.
Nedgång
Mayacivilisationen upplevde en mystisk nedgång under den klassiska perioden (omkring 800-1000 e.Kr.). Olika faktorer, såsom krigföring, miljöförändringar och sociala omvälvningar, bidrog sannolikt till denna nedgång. Vissa mayastäder fortsatte dock att blomstra under den postklassiska perioden, och mayakulturen levde kvar i många regioner.
Moderna mayaindianer
Ättlingar till de forntida mayaindianerna lever fortfarande i Mexiko och andra delar av Centralamerika. De behåller delar av sin traditionella kultur, inklusive språk, seder och hantverk.
Mayacivilisationen lämnade efter sig ett rikt kulturarv som fortsätter att fascinera arkeologer, historiker och turister. Besökare i Mexiko kan utforska Mayas arkeologiska platser och museer för att lära sig mer om denna forntida civilisation och dess bidrag till mänsklighetens historia.
4 toppunkter avseende påven Franciskus välsignelse över infrastrukturprojektet ”Tren Maya”i Mexiko
- Mara Lezama, guvernör i Quintana Roo, gav påven Franciskus en miniatyrmodell av Mayatåget (”Tren Maya”), ett infrastrukturprojekt i Mexiko.
- Megaprojektet kommer att invigas den 15 december.
- Rutten för Maya-tåget förväntas täcka cirka 1 500 kilometer.
- Utformad för att ge tillgång till populära turistmål som Cancun, Tulum, Playa del Carmen och Palenque, bland andra.