Den internationella astronomiska unionen har namngett en asteroid efter påven Gregorius XIII, den romersk-katolska ledaren från 16-talet som reformerade den västerländska kalendern för att få den i närmare linje med jordens bana av solen. Påven Gregorius XIII ledde den katolska kyrkan från 1572 till 1585 och var den 226: e påven. När Gregorius XIII blev påve började han snabbt reformera kyrkan och göra förändringar som han ansåg att den behövde. Han hjälpte till att grunda många högskolor anslutna till Jesuits Society och ändrade den befintliga kalendern. Gregorios höll med dem som tyckte att den nuvarande kalendern var för lång och genomförde ändringar för att förkorta den. Han trodde också att protestanter var förrädare mot kyrkan och uppmuntrade kung Phillip att ta bort drottning Elizabeth I från hennes tron i England.
Den katolska kyrkan är även intresserad av astronomi. ”Visa för världen att präster kan göra vetenskap.” Det är uppdragsbeskrivningen som lades fram 1891 av påven Leo XIII. Det var också då Vatikanen inrättade ett observatorium för att visa världen hur kyrkan stöder vetenskapen. Vatikanobservatoriet (italienska: Specola Vaticana) är en astronomisk forsknings- och utbildningsinstitution som stöds av Heliga stolen. Faktum är att Galileo som förföljdes av den katolska kyrkan för att han förespråkade vetenskap, inte förnekade den, säger vetenskapshistorikern Naomi Oreskes från Harvard University. I århundraden före och efter Galileo var den katolska kyrkan den främsta anhängaren av astronomi, ofta med hjälp av kyrkornas hustak för att studera himlen.
Omkring 1,2 miljoner asteroider kretsar runt solen, de flesta i ett bälte mellan Mars och Jupiter. Sett genom ett teleskop framträder de ”mindre planeterna”, som forskare kallar dem, som fläckar av reflekterat ljus. Den första katalogiserades 1801 av Giuseppe Piazzi, en italiensk präst, och sedan dess har mer än 600 000 namngivits. Omkring 60 namngavs för att hedra kristna ledare inklusive Thomas Aquinas, Hildegard av Bingen, Martin Luther, Dietrich Bonhoeffer och CS Lewis.