Billy Graham Evangelistic Association förbereder sig för att samla kristna ledare från hela Europa 2025. Evangelisationskongressen är äger rum i den tyska huvudstaden Berlin den 27-30 maj 2025. Runt 1 000 kristna ledare uppskattas att delta från alla europeiska länder och territorier.
Dr. Hugh Osgood, ordförande för den brittiska verksamheten Churches in Communities International, välkomnade tillkännagivandet. Osgood: ”Kyrkan i Europa måste resa sig med nytt självförtroende. Den europeiska evangelisationskongressen kommer att ge oss den inspiration, styrka och tillit till evangeliet som gör det möjligt för oss att göra detta. Låt oss prioritera den här möjligheten att vara tillsammans för att främja Guds rike.”
Evangelisation hänvisar till handlingen att sprida budskapet om den kristna tron i syfte att omvända icke-troende eller uppmuntra dem som redan är troende att fördjupa sin tro. Termen ”evangelium” kommer från det grekiska ordet ”euangelion”, som betyder ”goda nyheter” eller ”evangelium”.
Begreppet evangelisation, eller att sprida det kristna evangeliet, är en viktig del av många kristna samfunds tro och praxis. Även om det kanske inte finns någon specifik ”befallning” i Bibeln som använder ordet ”evangelisation”, innehåller Nya testamentet flera avsnitt som instruerar troende att dela evangeliet. I Markusevangeliet säger Jesus till sina lärjungar: ”Gå ut i hela världen och predika evangeliet för hela skapelsen.” Detta är ytterligare ett tydligt direktiv om att dela kristendomens budskap med andra.
Några centrala avsnitt som ofta förknippas med evangelisation:
Apostlagärningarna 1:8 Strax före Jesu himmelsfärd säger han till sina lärjungar: ”Men ni skall få kraft när den helige Ande kommer över er; Och ni skall vara mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” Denna vers understryker tanken att lärjungarna ska vara vittnen om Jesus och hans budskap över hela världen.
Romarbrevet 10:14-15
Aposteln Paulus skriver: ”Hur kan de då åkalla den som de inte har trott på? Och hur kan de tro på den som de inte har hört talas om? Kan de höra utan att någon predikar för dem? Och hur kan någon predika om de inte är utsända?” Detta avsnitt betonar budbärarens roll i att dela med sig av evangeliet.
Ovanstående avsnitt är grundläggande för den kristna förståelsen av evangelisation. De anses vara befallningar och instruktioner för troende att dela budskapet om frälsning genom Jesus Kristus. Evangelisation tar sig olika uttryck i olika kristna samfund. Det kan ses i t.ex. missionsarbetet, predikan och undervisning i relation till budskapet om Jesus Kristus.
Missionsbefallningen (Matteus 28:19-20) – starten för kristna att starta kristna församlingar
Denna missionsbefallning är ett av de mest kända avsnitten i förhållande till evangelisation och Jesus instruerar Jesus sina lärjungar: ”Gå ut och gör alla folk till lärjungar, döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att lyda allt som jag har befallt er.” Avslutningsvid ses missionsbefallningen ofta som ett krav att sprida evangeliet till människor av alla nationer.
Missionsbefallningen i Matteus 8 16-20 i sin helhet:
”De elva lärjungarna begav sig till det berg i Galileen dit Jesus hade befallt dem att gå. 17 Och när de såg honom, tillbad de honom, men andra tvivlade. 18 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden. 19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn 20 och lär dem att hålla[a] allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”
Topp 3 punkter för evangelisation
- Missionsbefallningen
- Budbärarens roll i att dela med sig av evangeliet
- Jesus: ”Och ni skall vara mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”
Evangelisation är handlingen att sprida det kristna evangeliet eller budskapet om Jesus Kristus. Här är några centrala fakta om evangelisation:
Bibliskt mandat
Evangelisationen har sina rötter i det bibliska mandat som Jesus Kristus gav sina lärjungar, känt som missionsbefallningen. Det finns i Matteusevangeliet 28:19-20, där Jesus instruerar sina efterföljare att gå ut och göra alla folk till lärjungar, döpa dem och lära dem att lyda hans bud.
Olika tillvägagångssätt
Evangelisation tar sig olika uttryck, bland annat personligt vittnesbörd, offentlig förkunnelse, missionsarbete, utbildningsprogram, litteraturdistribution och användning av media och teknik. Olika kristna samfund kan använda olika metoder.
Global räckvidd Evangelisation har en global räckvidd, med kristna missionärer och organisationer som arbetar i många delar av världen för att dela evangeliet. Evangelisationsarbetet varierar i intensitet och effektivitet beroende på region och kultur.
Interreligiösa relationer I en mångkulturell och mångreligiös värld har utövandet av evangelisation väckt diskussioner och oro när det gäller interreligiösa relationer. Många kristna grupper engagerar sig i interreligiös dialog för att främja ömsesidig förståelse och respekt samtidigt som de delar med sig av sin tro.
Ekumeniska rörelser
Den ekumeniska rörelsen strävar efter att främja enhet mellan kristna samfund. Även om det finns teologiska skillnader, är många kristna förenade i sitt engagemang för evangelisation, och detta gemensamma mål kan främja samarbete och dialog mellan samfund.
Det personliga vittnesbördets roll
Många evangelisationsinsatser innebär att enskilda delar med sig av sina personliga vittnesbörd om hur de kom till tro på Kristus. De här berättelserna kan vara kraftfulla och lätta att relatera till och hjälpa andra att få kontakt med evangeliets budskap.
Socialt och humanitärt arbete
Många kristna organisationer som är engagerade i evangelisation tillhandahåller också sociala och humanitära tjänster, såsom sjukvård, utbildning och hjälparbete, för att tillgodose de fysiska och materiella behoven i samhällen.
Moderna medier och teknik
Användningen av moderna medier, inklusive radio, tv, internet och sociala medier, har utökat räckvidden för evangelisationsinsatser, vilket gör det möjligt att få kontakt med människor runt om i världen.
Personligt uttryck för tro
Evangelisation ses ofta som ett personligt uttryck för tro. Troende delar med sig av sin tro eftersom de tror att den är transformerande och erbjuder hopp och frälsning till andra.
Sammantaget är evangelisation en central aspekt av kristendomen, vilket återspeglar tron på att budskapet om Jesus Kristus är goda nyheter för alla människor och bör delas med andra som en handling av kärlek och lydnad till Guds befallning. Det fortsätter att vara en dynamisk och utvecklande aspekt av kristen praktik i den moderna världen.